پورتال چیست؟
واژه انگلیسی « Portal » در زبان فارسی به معنی «درگاه» بوده و به صورت پرتال (بیشتر در گذشته) یا پورتال نوشته و «پورتال اینترنتی» و «پورتال وب» نیز نامیده می شود.
کلمه « طراحی پورتال » در فصل تابستان، به صورت میانگین در هر ماه حدود 10 هزار بار در گوگل جستجو شده است! و این در مقابل کلمه « طراحی سایت » با حدود 12 هزار بار جستجو کمی تامل برانگیز است! البته در نظر داشته باشید که مشتق های کلمه طراحی سایت با نگارش های متعددی سرچ می شوند.
« پورتال » یک وب سایت یا وب اپلیکیشن قابل توسعه است و درگاهی برای تبادل اطلاعات از طریق اینترنت یا یک شبکه کوچکتر داخلی که حداقل با یک پایگاه داده جامع در ارتباط بوده و امکان اعمال نقش های سازمانی و کاربری، یکپارچه سازی اطلاعات، اتوماسیون خدمات و تعریف سایت برای هر یک از نمایندگی ها، ادارات یا شعبات را در اختیار یک مجموعه، شرکت یا سازمان قرار می دهد و برحسب نوع کاربرد و اهداف ساخت آن، می تواند شامل اتوماسیون اداری، بودجه و حسابداری، سیستم مدیریت مشتریان (CRM)، پروژه ها، گزارشات و ... بوده و یا قابلیت اتصال به آنها را داشته باشد. مطابق تعریف، یک پرتال می تواند از مقیاس شخصی و شرکتی تا پورتال های سازمانی، ابعاد حکومتی، اینترپرایس و جهانی برای مقاصد ساماندهی و تسهیل مدیریت متمرکز اطلاعات، خدمات، آموزش، بازرگانی و تجارت الکترونیک به صورت کاملا اختصاصی توسعه یابد.
دسته بندی پرتال ها برحسب مقیاس کاربران
- مشاغل کوچک: با ابعاد زیر 50 کارمند
- شرکت های متوسط: با 51 تا 1000 پرسنل
- پورتال سازمانی یا اینترپرایس: در مقیاس بالای 1000 نفر پرسنل
پرکاربردترین سیستم های مدیریت محتوا با قابلیت طراحی پورتال کدامند؟
- مایکروسافت شیرپوینت (MS SharePoint): بهترین یکپارچگی بامحصولات مایکروسافت را می توان با شیرپوینت در یک پورتال داشت. امکان اتصال به مایکروسافت سی آر ام (MS CRM)، اکتیو دایرکتوری، ایمیل Exchange Server و ...
- دات نت نیوک (DotNetNuke): دی ان ان (DNN) قوی ترین سیستم مدیریت محتوای اپن سورس بر پایه ASP.Net است که در ایران هم بسیار پرکاربرد می باشد و قابلیت توسعه پذیری بالایی دارد. دات نت نیوک در سال 2002 توسط مایکروسافت منتشر و پس از ارتقا به ورژن 9 در سال 2017 بر پایه MVC انتشار یافت. از مهمترین پورتال های طراحی شده با این سیستم می توان به پورتال قوه قضائیه ایران و اکثر دادگستری های استان ها، شهرداری تهران (تقریبا کلیه سایت های شهرداری های کشور از آن استفاده می کنند!)، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، پرتال ملی مرکز آمار ایران و بسیاری دیگر نام برد. شاید برای شما جالب باشد که همین سایت متخصص سئو نیز با این پرتال طرحي شده است.
- وردپرس (Wordpress): از سیستم مدیریت محتوای وردپرس می توان برای طراحی پورتال در مقیاس مشاغل کوچک با طراحی چندین سایت چند زبانه، اتصال به برخی از سیستم های مدیریت فرایند (BPMS)، آموزش مجازی و ... نیز بهره برد.
مهمترین مزیت هایی که یک پورتال ساز باید داشته باشد:
- توسعه پذیری (Scalable) و امکان اتصال به نرم افزارهای اتوماسیون، سیستم های اداری، حسابداری، مدیریت مشتریان، آموزش مجازی، اپلیکیشن های موبایل و ...
- کد باز بودن (Open Source) و امکان توسعه توسط خود کارفرما می تواند یک مزیت و آینده نگری محصوب شود.
- عدم محدودیت در حجم دیتابیس، تعداد زیر پورتال ها، زبان ها، صفحات و کاربران پرتال
- سرعت در برقراری ارتباط با زیر سیستم ها، جستجو و بارگذاری اطلاعات و لود سریع صفحات
- امنیت بالا و سطوح دسترسی مقیاس پذیر
- پشتیبانی یکپارچه و سرعت در حل مشکلات
- گزارشات پیشرفته و موتور جستجوی قوی
- قابلیت سفارشی سازی، تعریف فرم ها
- بهینه شده برای گوگل و سایر موتورهای جستجو
- امکانات کاربردی بیشتر مانند؛ سیستم مدیریت فرایند، مدیریت اسناد و مدارک، نظام پیشنهادات و ...
مراحل طراحی پورتال کدامند؟
- نیازسنجی: مهمترین مرحله ساخت یک پرتال، تعیین نیازها، اهداف یک مجموعه، سیستم های موجود و اندازه کاربران آن می باشد.
- پروپوزال: تهیه طرح پیشنهادی توسط طراح پورتال بر اساس ملزومات مرحله قبلی
- ساختار پورتال
- ورود اطلاعات: برقراری ارتباط با داده های موجود در سازمان یا ورود اطلاعات به دیتابیس
- طراحی گرافیکی
- آزمایش و رفع خطا: در این مرحله تست های لازم اجرا و خطاهای احتمالی برطرف خواهند شد.
- تحویل پورتال
- پشتیبانی: توسعه و پشتیبانی
سوالات متداول در طراحی پورتال
1) پورتال یا پرتال چیست؟
یک وب سایت یا وب اپلیکیشنِ قابل توسعه و درگاهی برای تعامل با کاربران از طریق اینترنت که حداقل با یک منبع اطلاعات در ارتباط بوده و امکان اعمال نقش های سازمانی و کاربری، یکپارچه سازی اطلاعات، اتوماسیون خدمات و تعریف سایت برای نمایندگی ها یا شعبات یک شرکت یا سازمان را فراهم می نماید و برحسب اهداف، می تواند شامل سیستم های اتوماسیون اداری، حسابداری، مدیریت مشتریان، پروژه ها، گزارشات و ... بوده و یا قابلیت اتصال به آنها را داشته باشد. پورتال در فارسی به معنی درگاه بوده و به صورت پرتال هم نوشته می شود و پورتال اینترنتی و پورتال وب نیز نامیده می شوند.